Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κοζάνη: Ανησυχία για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων!

(ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ)

gymnasio9.2.12Νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων έρχεται στην εκπαίδευση, ενώ δεν φαίνεται να αφήσει αλώβητο το νομό Κοζάνης. Ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχουν σταλεί οι σχετικές προτάσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης, για το εάν και κατά πόσο χρειάζεται να συγχωνευθούν κάποια σχολεία, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα ζήτημα υπάρχει για τα τρία γυμνάσια στο Νομό Κοζάνης (σε Εράτυρα, Άνω Κώμη και Τρανόβαλτο), τα οποία κατ’ εξαίρεση πήραν μια ετήσια παράταση πέρσι για τη φετινή σχολική χρονιά που διανύουμε…
Επίσης, ανησυχία υπάρχει και για τα σχολεία στην Κοζάνη τα οποία συστεγάζονται, αφού υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο να συγχωνευθούν.

Σε …επιφυλακή βρίσκονται και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, όπως και η ΕΛΜΕ Κοζάνης, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους με την όποια κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων. Η τελευταία μάλιστα θα συμμετάσχει στα Δημοτικά Συμβούλια , τα οποία και θα συζητήσουν το θέμα όταν γίνει αυτό (υποχρεωτικά και βάση νόμου το διάστημα από 10 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου), αφού υπάρξει η πρόταση της Δ/νσης και μετά. Αλλά και ο Σύλλογος δασκάλων κάνει συναντήσεις και ζητά ενημέρωση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση σχολείων, που θα υποβαθμίσουν, όπως λέει, την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Χαρίσιος Καλημέρης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, επεσήμανε ότι: «Μέχρι την Παρασκευή είναι η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σε συζήτηση που είχαμε εμείς με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η πρόταση που θα υπάρξει θα είναι να μην γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων φέτος. Πέρυσι, ωστόσο, είχε δοθεί –κατ’ εξαίρεση- παράταση σε τρία γυμνάσια τα οποία όπως όλα δείχνουν θα κλείσουν γιατί δεν έχει ανανεωθεί η παράτασή τους». Πρόκειται για το Γυμνάσιο Άνω Κώμης, το Γυμνάσιο Εράτυρας και το Γυμνάσιο Τρανοβάλτου. Η ειδική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας όριζε να λειτουργούν τα σχολεία αυτά έως και τις 30-06-2012, με ετήσια κατ’ εξαίρεση παράταση. «Παρά τις πιέσεις, τα έγγραφα και τις επαφές που κάναμε δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια εξέλιξη», σημείωσε ο ίδιος, καλώντας μάλιστα τους δημάρχους να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους και τα σχολεία αυτά.
Συγχωνεύονται όσα συστεγάζονται;
Επίσης, πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με την οποία θα πρέπει να συγχωνευθούν (χωρίς πρόταση της διεύθυνσης), όποια σχολεία συστεγάζονται. Στην Κοζάνη αυτό αφορά τα Γυμνάσια 2ο και 5ο (στην περιοχή κάτω από τον Άγιο Γεώργιο), όπως επίσης και για το 4ο με το Πειραματικό Γυμνάσιο. «Εμείς διαφωνούμε με την ενοποίηση αυτών των μονάδων, γιατί θα γίνουν μεγάλα συγκροτήματα των 650 μαθητών, με 30 μαθητές και πλέον ανά αίθουσα, τα οποία δεν θα είναι λειτουργικά.  Θα πρέπει όχι να συνεχίσουν έτσι, αλλά μάλιστα να αποσυμφορηθούν» αναφέρει μάλιστα ο κ. Καλημέρης.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει Αναπληρωτές και ωρομίσθιους, ο ίδιος σχολίασε πως «μάλλον σκοπεύει στην κατάργηση σχολικών μονάδων, η οποία θα φέρει την απόλυση των εκπαιδευτικών. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα σχολεία μόνο σαν αριθμούς. Πρέπει να δούμε την ποιότητα της εκπαίδευσης, που είναι στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο». Μάλιστα προσέθεσε πως πέρυσι στο Νομό Κοζάνης συγχωνεύτηκαν τα περισσότερα σχολεία από ότι σε όλη την επικράτεια και πως «δεν μπορεί κατ’ εξαίρεση να βλέπουν κάποιους νομούς, αφού η Κοζάνη είναι περιοχή ορεινή με άσχημο χειμώνα. «να υπάρχει ένας ορθολογισμός. Τι συμφέρει περισσότερο; Να πληρώνουμε εκατομμύρια για τη μεταφορά των μαθητών ή να φτιάξουμε σχολικές μονάδες», αναρωτιέται τέλος.
Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Θολό τοπίο παραμένουν οι συγχωνεύσεις μονάδων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αφού σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σταυρούλα Σαββίδου, έχει ζητηθεί ήδη ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ποια είναι η πρόθεση της και ποιες οι προτάσεις της, ενώ μάλιστα έχει ζητηθεί και σχετική συνάντηση. Μάλιστα, προσέθεσε πως ζητήθηκε έγγραφη ενημέρωση από τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας, όπως και από τον διευθυντή εκπαίδευσης.
«Δεν πρέπει να χαθεί κανένα σχολεία, ούτε μια θέση, ούτε στα νηπιαγωγεία, ούτε στα δημοτικά. Οι οργανικές θέσεις είναι σημαντικές και δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί να μετατίθενται σε άλλους όμορους νομούς. Όλα αυτά μας βρίσκουν αντίθετους» σημείωσε η ίδια.