antlMikr2611 30 192Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης επανέρχεται στο θέμα σύνδεσης της νέας γεώτρησης στα Ισιώματα με τον κεντρικό Υδατόπυργο υδροδότησης του οικισμού του Μικροβάλτου, με την επικαιροποίηση παλιότερης μελέτης του έργου που ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) 2011-2012 και δεν προχώρησε ποτέ.

Στην παρούσα φάση -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας- η διαδικασία θα κινηθεί με τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού για την κατασκευή του έργου και την εξεύρεση της χρηματοδότησης, προϋπολογισμού έργου -με κάποια επιφύλαξη- περί τις 125.000 €.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη:

«Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η τροφοδότηση του Υδατόπυργου του οικισμού από το υφιστάμενο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης που τροφοδοτεί το Δ.Δ. Τρανοβάλτου και διέρχεται νότια του Δ.Δ. Μικροβάλτου.

Ο προς εγκατάσταση αγωγός θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης σε απόσταση περίπου 800 μ. από τη δεξαμενή ύδρευσης σε υψόμετρο Η=796,35 μ., θα είναι συνολικού μήκους 2.770 μ., διαμέτρου φ90, κλάσης 16 και 20 atm και θα συνδέει το υφιστάμενο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης με τον Υδατόπυργο του Δ.Δ. Μικροβάλτου».

Στις προτεινόμενες εργασίες υπάγονται η εκσκαφή ορύγματος αγωγού που θα διέρχεται κατά κύριο λόγο από τους υφιστάμενους χωματόδρομους της διανομής, η τοποθέτηση των σωληνώσεων, ο εγκιβωτισμός των σωληνώσεων με άμμο, η επαναπλήρωση του ορύγματος, η κατασκευή φρεατίων εκκενώσεως, εξαερισμού και ελέγχου και η τοποθέτηση ειδικών τεμαχίων και συσκευών ελέγχου δικτύου.

Περιττό να τονίσουμε την μεγάλη αναγκαιότητα κατασκευής του έργου για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης εφεδρικής υδροδότησης του οικισμού που τα τελευταία χρόνια είχε παρουσιάσει πολλά προβλήματα και ταλαιπώρησε τους κατοίκους του χωριού, με σύνδεση από μια γεώτρηση (Ισιώματα) που ανήκει στα διοικητικά όρια του Μικροβάλτου και επί του παρόντος υδροδοτούνται, το Τρανόβαλτο, οι Λαζαράδες και το Φρούριο.

ΥΓ. Ερώτημα: Υπάρχει θέμα με την ποιότητα του πόσιμου νερού σε κάποιες παροχές του οικισμού του Μικροβάλτου που πιστοποιήθηκε με ελέγχους κατόπιν παρέμβασης του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντά; Επειδή το θέμα άπτεται της υγείας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θα επανέλθουμε αφού διερευνήσουμε την υπόθεση. Πάντως το τελευταίο πιστοποιητικό ελέγχου πόσιμου νερού από 26.6.2018 (ΟΙΚΙΑ ΤΖΙΩΝΑ), που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, δείχνει ότι οι δείκτες των ευρημάτων κινούνται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

antlMikr2611 30_192_1

pom1410 2