Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


fotovoltaika3.2Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων τα εξής θέματα:
1.    Γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή Φ/Β συστήματος ισχύος 200MWp ιδιοκτησίας «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ Α.Ε.» στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας(ΛΚΔΜ) των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
2.    Γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικτής ονομαστικής ισχύος 660MWe, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWtn, για τηλεθέρμανση στο χώρο του εξαντλημένου ορυχείου Κομάνου του λιγνιτικού πεδίου Πτολεμαΐδας, του Δήμου Εορδαίας του Ν. Κοζάνης».

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόβαλλαν τις θέσεις του Κ.Κ.Ε.
 Για το ΚΚΕ η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια, το αν ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Εξετάζουμε αν η λύση που προτείνεται έχει ως στόχο:

•    Τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, τη μείωση του κόστους παραγωγής ενεργειακού προϊόντος.
•    Την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος.
•    Τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.
Πρόκειται  για ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Αφορά σε τελευταία ανάλυση την πολιτική απάντηση στα ερωτήματα:
     Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας;
    Με ποιο βασικό κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης, δηλαδή γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος ή την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών;
Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.  Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι η φωτοβολταϊκή παραγωγή με νόμο διασφαλίζει τιμή πώλησης την kwh με 0.55 Ε ενώ η λιγνιτική κοστίζει 0.07 Ε. Ο Σύνδεσμος παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά κάνει λόγο για ποσό άνω των 1,5 δις Ευρώ το χρόνο με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ το 2013 σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος του 26% των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώσει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αποτέλεσμα, ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος θα εξασφαλίσει δουλειές και κέρδη δισεκατομμυρίων, ικανό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας αλλά και δύναμη επίδρασης στο σύνολο της οικονομίας λόγω της σημασίας του κλάδου της ενέργειας.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ενέργεια. Ήταν και είναι στρατηγική επιλογή  η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ, οδήγησε στην δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της ενέργειας, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ασυδοσία του δουλεμπορίου των εργολάβων. Αυτή η στρατηγική επιλογή είναι προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για να διευκολυνθεί στην εγκατάσταση του στην ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και εξασφαλισμένη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.
Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, η εκτίμηση του ΚΚΕ για την Καλλικρατική δομή της Τοπικής Διοίκησης. Είναι φορέας της αντιδραστικής αντιλαϊκής πολιτικής, όργανο του αστικού κράτους. Μέσω Δήμων και Περιφερειών υλοποιείται η στρατηγική επιλογή του ξεπουλήματος δημόσιων εκτάσεων και αυτό αποδεικνύεται και με την παραχώρηση εκτάσεων για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και ως λύση δήθεν στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Έχουν ευθύνη όλοι τους, Δήμαρχοι, πρώην Νομάρχες, και οι παρατάξεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που στήριξαν και στηρίζουν τις συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τους, δεν μπορούν να τις κρύψουν πίσω από λαϊκιστικές κορόνες.
Για το ΚΚΕ η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να γίνει  μόνο μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα. Ο φορέας που προτείνουμε θα μπορέσει να εντάξει την αξιοποίηση της ενέργειας των ΑΠΕ στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού .
Γι’ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα, η αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.

Βογιατζής Εμμανουήλ
Χόλμπα Αντωνία
Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκπροσωπούν το ΚΚΕ