20180919 191454-850x567 cΜεγάλες είναι οι ποσότητες του μελιού που παράγονται στην Κοζάνη, αλλά κυρίως είναι υψηλή η ποιότητα και οι ευεργετικές του δράσεις, όπως τόνισαν τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, με αφορμή τη γιορτή μελιού που θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

628 μελισσοκόμοι συνολικά δραστηριοποιούνται στην περιοχή, διαθέτοντας περίπου 25.000 μελισσοσμήνη και παράγοντας πάνω από 20.000 (;) τόνους μέλι.
Στους στόχους του συλλόγου είναι να γίνει τυποποιητήριο, καθώς μέχρι τώρα η διάθεση γίνεται μεταξύ συγγενών, φίλων, πελατών και εμπόρων και όχι οργανωμένα.
«Ευελπιστούμε ότι θα γίνει θεσμός η γιορτή μελιού που ξεκίνησε πέρυσι» δήλωσε ο Αιμίλιος Μεντεσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει, να γευτεί και να γνωρίσει το μέλι της περιοχής και τα παράγωγα της κυψέλης.
Στο πλαίσιο της γιορτής θα γίνουν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, στις οποίες αναφέρθηκε ο ταμίας του συλλόγου Γιώργος Γαβριηλίδης και συγκεκριμένα θεατρικά δρώμενα για παιδιά από την Τάσα Τοπάλη, αλλά και μια παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος».
Συμπαραστάτες του συλλόγου στην προσπάθεια στέκονται ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
«Θεωρούμε ότι το μέλι Κοζάνης έχει εξαιρετική ποιότητα και πρέπει να το μάθει ο κόσμος της περιοχής και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των μελισσοπαραγωγών, αφού ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Χρύσα Αθανασιάδου.
Από την πλευρά της Περιφέρειας ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Καρακασίδης επισήμανε πως «πρέπει να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια, να αναδείξουμε το μέλι, ένα από τα καλύτερα προϊόντα που παράγουμε», ενώ στάθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.
Οι ίδιοι οι μελισσοπαραγωγοί αναφέρθηκαν, επίσης, στα παράγωγα της κυψέλης, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη και κάλεσαν τους καταναλωτές να τα δοκιμάσουν.
Η γιορτή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου και στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή: xronos-kozanis.gr

20180919 191454-850x567 c