ner209Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ της Τοπικής μας Κοινότητας με το Εργαστηριακό Κέντρο Φλώρινας. Η συνεργασία αφορά την κατασκευή μακέτας της Νεράιδας από τους μαθητές των ΕΠΑΛ Ημερήσιου και Νυχτερινού Φλώρινας,

...υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας κας Μαρνέρη Ευγενίας και των εξαίρετων καθηγητών κας Τοπάλη Δανάης, κας Μάντζου Αννας και κ. Σταθόπουλου Μιχάλη.

      Κατά την χθεσινή επίσκεψή μου στο σχολείο, σε ένα ιδιαίτερο φιλικό κλίμα, παρέδωσα τοπογραφικά σχέδια και φωτογραφίες της Νεράιδας.

      Η Νεράιδα είναι ένα προσφυγικό χωριό, το οποίο το 1922 εγκαταστάθηκε στους δύο από τους επτά μαχαλάδες στα Λεύκαρα, το 1929 μετεγκαταστάθηκε στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Οταν το 1974 σχηματίσθηκε η λίμνη Πολυφύτου, την έκαναν μέσα σε μια νύχτα να πνιγεί και να μείνει μια για πάντα μέσα στον σκοτεινό βυθό της.

Μιας λίμνης που ίσως άθελά της να έσβησε το παρελθόν της στον βωμό της δική της “γέννησης”, τείνει όμως να είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες της χώρας μας.

Από τότε, στα χρόνια που πέρασαν, πέρασε πολλές δοκιμασίες, μπόρεσε όμως να αντέξει, να παλέψει, να αναγεννηθεί και να μείνει δυνατή μέσα στο πέρασμα αυτό του χρόνου και να προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον!

     Η δημιουργία της Μακέτας της Νεράιδας και μέσα από την εξαιρετική ποιότητα και λεπτομέρεια της δουλειάς των μαθητών και καθηγητών του ΕΚ Φλώρινας, θα μας βοηθήσει να ξαναζήσουμε έστω από μια μικρογραφία το παλιό χωριό μας.

Θα του δώσει και πάλι σάρκα και οστά, ώστε ξαναζωντανέψουν οι αναμνήσεις στους παλιούς , ενώ παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία σε όλους αυτούς, οι οποίοι δεν την είχαν γνωρίσει και δεν την είχαν ζήσει, την δυνατότητα να σβήσουν πλέον πολλά ερωτηματικά που είχαν στο μυαλό τους μέσα από την πραγματική εικόνα του παλιού χωριού. Eτσι θα αφήσει στην άκρη την ανακρίβεια της φαντασίας και θα δώσει βήμα στην κυριολεξία του χειροπιαστού.

Την προμήθεια των υλικών έχει αναλάβει με χορηγία η εταιρεία SIBELCO HELLAS που δραστηριοποιείται στα Λεύκαρα Κοζάνης.

Ευχαριστούμε την Διευθύντρια, τους καθηγητές, τους μαθητές του Ε.Κ. Φλώρινας και την εταιρεία SIBELCO HELLAS

Ξενοφών Βαΐζογλου

Πρόεδρος Νεράιδας

ner209