two-for-the-road 2Ευελπιστώντας στην εύνοια του καιρού, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης επαναπρογραμματίζει την προβολή της ταινίας του Στάνλει Ντόνεν «Δύο για το δρόμο» (Two For the Road-1967), αυτή τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 στην αυλή του στεκιού.

Μια μια πολύ γνωστή γλυκόπικρη αισθηματική κομεντί, που επρόκειτο να προβληθεί στις 25 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής, από τις τελευταίες μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της αξέχαστης Όντρει Χέπμπορν. Πλάι στη λαμπερή ηθοποιό ο Άλμπερτ Φίνλει, ενώ το κινηματογραφικό ζευγάρι συμπληρώνει ένα αξιόλογο καστ που αποτελείται από τους Ζακλίν Μπισέ (στα πρώτα της βήματα), Γουίλιαμ Ντάνιελς, Νάντια Γκρέι και Έλενορ Μπρον.

Ο Μαρκ και η σύζυγος του Τζο, ταξιδεύουν με αυτοκίνητο από την Αγγλία στη Νότια Γαλλία. Η περίεργη ένταση μεταξύ τους από την αρχή του ταξιδιού είναι έκδηλη. Κατά τη διαδρομή, θα έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν της κοινής τους ζωής, όπως την πρώτη τους συνάντηση, το φλερτ και την κατοπινή σχέση τους, τα πρώτα σύννεφα σε αυτή, την εγκυμοσύνη της Τζο, τις απιστίες τους... Αντιλαμβάνονται ότι πλέον ουδεμία σχέση έχουν με το ευτυχισμένο ζευγάρι των παλιών ημερών...

Ενδιαφέρουσα αισθηματική δραματική κομεντί, που αποτελεί την τρίτη και τελευταία συνεργασία του κορυφαίου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Ντόνεν με την Όντρει Χέπμπορν (μετά το «Αστείο μουτράκι» (1957) και το Ραντεβού στο Παρίσι (1963). Η ταινία συνδυάζει το ρομαντικό στιλ ανάλογων ταινιών της εποχής, με επιρροές από ευρωπαϊκά ρεύματα, συγκεκριμένα απο τη γαλλική νουβέλ βαγκ. Η Χέπμπορν ήταν η αρχική επιλογή του Ντόνεν για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, αν και αρχικά δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένη με το νεοτεριστικό στυλιζάρισμα της ταινίας, καθώς το είχε επιχειρήσει 3 χρόνια πριν με το ''Paris When It Sizzles'' που δεν γνώρισε επιτυχία. Για τον πρώτο αντρικό ρόλο αρχικοί υποψήφιοι ο Πολ Νιούμαν (που τον απέρριψε), ο Μάικλ Κέιν και ο Τόνι Κέρτις, ωστόσο τελικά προτιμήθηκε ο Άλμπερτ Φίνλεϊ που έδεσε άψογα με την πρωταγωνίστρια. Λέγεται ότι η Χέπμπορν γύρισε μια γυμνή σκηνή για το φιλμ, που τελικά δε συμπεριλήφθηκε στην τελική βερσιόν. Επίσης είναι η μοναδική ταινία που την ακούμε να προφέρει στο σινεμά τις λέξεις «damn» και «bastard» και από τις λίγες φορές που δεν τη ντύνει ο Ζιβανσί, καθώς ο Ντόνεν προτιμούσε τα κοστούμια της να είναι πιο απλά. Η ταινία γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία, γυρισμένη με προϋπολογισμό 4.εκατομυρίων δολαρίων απέφερε πάνω από 12 παγκοσμίως και αποτέλεσε μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες της Χέπμπορν, που όμως δεν προτάθηκε υποψήφια για το όσκαρ, καθώς προτιμήθηκε από την ακαδημία η ερμηνεία της από το θρίλερ «Περίμενε μέχρι να νυχτώσει» γυρισμένο την ίδια χρονιά. Η ταινία ήταν υποψήφια για το όσκαρ σεναρίου, ενώ ο Χένρι Μαντσίνι δημιουργεί ένα αριστουργηματικό σάουντρακ, το πιο αγαπημένο και του ίδιου όπως είχε δηλώσει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκέπτονται το ανταλλακτικό «Μαγαζάκι της προσφοράς» και τις Δευτέρες όταν έχουμε προβολή, από τις 8.00 μ.μ. μέχρι και τις 9.30 μ.μ. που ξεκινά η προβολή

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 120 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 στις 9:30 μ.μ.

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας τη Δευτέρα, η προβολή μετατίθεται για την Τρίτη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

two-for-the-road 3