arxkoz31 2Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, η εκδήλωση «Έναστρες μουσικές αφηγήσεις», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ, «Εν νυκτί…»,με θεματική τις ιστορίες της νύκτας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν για πρώτη φορά νύχτα, την Έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και να απολαύσουν εναλλακτικές, φιλολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις των παλιότερων κυρίων εκθεμάτων, από τον Βασίλη Καραγιάννη, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση».

Ξεχασμένες και χωρίς νόημα θεότητες της Αρχαιότητας, όπως η Ενοδία, πέτρινα και μαρμάρινα αγάλματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που φαντάζουν στα μάτια ειδικών και μη ως οικογένειες ή ζευγάρια, αλλά και (πιθανοί) καλλιτέχνες, όπως ο «Λύκος» της σαρκοφάγου από το Κέντρο Γρεβενών, που εξήπτε τη φαντασία νεανικών ματιών – επισκεπτών του παλιού κτηρίου στέγασης της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, συντρόφεψαν ευχάριστα το κοινό μέχρι αργά τη νύχτα, μαζί με τις μνήμες που ζωντάνεψε σε πολλούς η νυχτερινή παρουσία τους στο αρχοντικό.

Στη μαγεία της νύχτας βύθισαν στη συνέχεια το κοινό οι όμορφες μελωδίες που επέλεξαν οι «Περιπατητές βυθού», Δημήτρης Βαβλιάρας, Ζήσης Φτάκας και Στέλιος Μπούκος, επιτυχημένο μουσικό σχήμα από την Αιανή.

Σημειώνουμε, ότι το νεοκλασικό Αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται η Συλλογή, όπως και γραφείο της Εφορείας, η οποία εδρεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, είναι γνωστό ως «Οίκος Κατσικά» και κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αποτελεί δωρεά της Άννας Παναγιωτίδη στον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος έχει παραχωρήσει τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Επανέκθεση εγκαινιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016 και η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τις ώρες 8:00-15:00, με ελεύθερη είσοδο.

arxkoz31 2

arxkoz31 1arxkoz31 3