erg286Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο «Με αφορμή το παρελθόν – Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».

Το θερινό εργαστήριο οργανώνεται με επιτυχία, εδώ και χρόνια, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και συμμετέχουν σε αυτό φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το ειδικό θέμα του φετινού εργαστηρίου είναι «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω». Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2018 θα διερευνηθούν με την φωτογραφική καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση πλευρές της ζωής των γυναικών στο οικισμό της Αιανής στη διαχρονία και τη συγχρονία της. Αφορμή για το project στάθηκε τον Μάρτιο του 2018 η καταγραφή του εθίμου των Λαζαρίνων, που συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη και τη γονιμότητα αλλά και με την ένταξη στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των νεαρών κοριτσιών. Σκοπός του project είναι να διερευνηθεί πώς οι γυναίκες της Αιανής προσλαμβάνουν το έθιμο. Ποια είναι η σημασία για αυτές σήμερα, καθώς αποτελεί ένα επιβίωμα, το οποίο δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που είχε στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών. Παράλληλα σκοπός του project είναι να καταγράψει τις γυναίκες της Αιανής στην καθημερινότητά τους στο οικιακό περιβάλλον ή τους χώρους της δουλειάς και να ερευνήσει μέσα από τα οπτικά τεκμήρια και τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις τη σχέση τους με το δημόσιο βίο και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο σήμερα. Το θερινό εικαστικό εργαστήριο της Αιανής πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011. Το ειδικό θέμα των εργαστηρίων συνδέεται κάθε φορά με την ιστορία της Αιανής και για την πραγμάτευσή του αφόρμηση αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου από τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους του οικισμού και της γύρω περιοχής.

Παράλληλα με το εικαστικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί και εργαστήρι ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψηφοθέτη Γρηγόρη Τζιαναμπέτη. Η συμμετοχή στο εργαστήριο ψηφιδωτού είναι δωρεάν. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα το χώρο του εργαστηρίου τις ώρες της λειτουργίας του.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο

«Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».

Ειδικό θέμα: ««Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω»»

29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2018

Εργαστήρι ψηφιδωτού: 29 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2018

Κάθε μέρα 10.00 -12.00.

erg286