Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

.

kthnotrofoigalaΤο καρτέλ του γάλακτος καλά κρατεί. Η ληστρική εκμετάλλευση των γαλακτοβιομηχανιών απέναντι στους αγρότες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος δεν έχει τελειωμό. Οι πενιχρές αυξήσεις στο λίτρο που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική έλλειψη στο προϊόν που παράγουμε. Με μέσο όρο τα 46 λεπτά που πληρώνεται ένας αγελαδοτρόφος σήμερα και τα 35 που έπαιρνε τα 3 τελευταία χρόνια ,σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση κόστους παραγωγής επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ κ.ά. έχει γίνει ασύμφορη η παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος.

Οι εισαγωγές που κάνουν οι βιομηχανίες από Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) σε συμπυκνωμένο γάλα στο οποίο προσθέτουν νερό και το παρουσιάζουν σαν φρέσκο όταν φτάνει στην πύλη του εργοστασίου, κοστίζει μέχρι και 75 λεπτά σήμερα. Το οποίο πληρώνεται άμεσα και πρέπει να σταθούμε εδώ, γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες, τους Έλληνες κτηνοτρόφους τους έχουν απλήρωτους από 60 μέχρι και 90 ημέρες. Κανένα σούπερ μάρκετ δεν πουλάει με πίστωση στους καταναλωτές, μόνο μετρητοίς. Το προβλήματα των βιομηχανιών που πληρώνονται από τα σούπερ μάρκετ με 2 μήνες επιταγές το έχουν μετακυλήσει στους κτηνοτρόφους σαν ταφόπλακα στην ελληνική παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος.

Με δεδομένο ότι το 50% των ελληνικών μονάδων έχει αφανιστεί από προσώπου γης και το υπόλοιπο 50% δεν έχει ζωοτροφές να ταΐσει το κοπάδι του, έχουμε φθάσει να παράγουμε μόλις το 1/3 από αυτό που καταναλώνουμε σαν λαός. Παράγουμε αρίστης ποιότητας ζωοτροφές και κτηνοτροφικά προϊόντα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε αυτάρκης με σιτηρά, γάλα, κρέας . Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική ΕΕ και κυβερνώντων στηρίζει τις μαζικές εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων σε βάρος της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής και σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Έφτασαν τα πράγματα, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι μαζικά να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής. Όμως τα μονοπώλια και οι μεγάλες βιομηχανίες κρέατος των βόρειων χωρών της ΕΕ κερδίζουν ανεξέλεγκτα από τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε βάρος των κτηνοτρόφων και σε βάρος του λαού. Η κατάσταση αυτή μπορεί ν' αναστραφεί και η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Η κτηνοτροφία και η γεωργική παραγωγή μπορούν ν' αναπτυχθούν σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, με όρους «ελεύθερης αγοράς», με τους νόμους του κέρδους, σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων και με τους όρους του μνημονίου. Όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι,οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ανελέητης εκμετάλλευσης. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, ενώ τη γη, την παραγωγή και τις επιδοτήσεις θα συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Το πρόβλημα όλο και θα εντείνεται, αν δεν αλλάξει πολιτική και δεν γίνουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας.
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων Ελλάδας
Χαλεπόπουλος Λευτέρης: 6983693133
Αντωνάκος Γιάννης: 6944415996