OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022 στην αίθουσα τελετών του γυμνασίου Τρανοβάλτου, η ενημερωτική συνάντηση (άτυπη λαϊκή συνέλευση) για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου.

Το μεγάλο ζητούμενο της συγκέντρωσης ήταν η επίτευξη συμφωνίας συνένωσης των δυο συνεταιρισμών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα των δυο τελευταίων χρόνων με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της αδειοδοτημένης λατομικής περιοχής Τρανοβάλτου από το δήμο Σερβίων. Ζητούμενο που τελικά δεν επιτεύχθηκε, όπως θα δείτε παρακάτω… 

Οικοδεσπότες της συγκέντρωσης ήταν ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου και ο κοινοτάρχης Τρανοβάλτου Αχιλλέας Ντοβόλης, ενώ παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στη διαδικασία οι βουλευτές του νομού Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομικού Μενέλαος Μακρυγιάννης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων Βασίλης Κωνσταντόπουλος και  Ρίτσα Σπυρίδου, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, καθώς και μεγάλος αριθμός κατοίκων του Τρανοβάλτου.

 Οι βουλευτές του νομού που πήραν πρώτοι το λόγο, αναφέρθηκαν κυρίως στη μέριμνα της πολιτείας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και της αδειοδότησης για ενιαία εκμετάλλευση της μαρμαροφόρου περιοχής -ανέφεραν προς τούτο και παρέμβαση του πρωθυπουργού-, την πρόθεσή τους -αν χρειαστεί- να βοηθήσουν και σε κάποια επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση και τοποθετήθηκαν υπέρ της συνένωσης των δυνάμεων με τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού.

Στο ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των αντιπεριφερειαρχών, που τόνισαν το χρέος της αυτοδιοίκησης να φροντίσει για της αξιοποίηση της τελευταίας ευκαιρίας  για τον «θησαυρό που βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας», με συνεργασία για τον κοινό σκοπό για να βοηθηθεί συνολικά η κοινωνία.

Επόμενοι ομιλητές ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων Κωνσταντόπουλος και Σπυρίδου, που στάθηκαν πρώτιστα στη διαδικασία της συνάντησης  στην οποία παραβρέθηκαν απρόσκλητοι, θέτοντας ζήτημα γενικότερης συνεργασίας στο θέμα των μαρμάρων στο Δημοτικό Συμβούλιο και δηλώνοντας αλληλέγγυοι στην προσπάθεια συνένωσης των δυο συνεταιρισμών. Επιπλέον ο Β. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου του 2014, που δεν προχώρησε ποτέ.

Ανταπαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι, εδώ είναι λαϊκή συνέλευση, δεν προσκλήθηκε κανένας, το μνημόνιο του 2014 δεν ισχύει γιατί άλλαξε ο νόμος και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί τώρα με την συνένωση σε ένα συνεταιρισμό.

Συνεχίζοντας, ζήτησε να κατατεθούν στη συνέλευση οι απόψεις των δικηγόρων των δύο συνεταιρισμών, ώστε να υπάρξει τώρα προσέγγιση για συνένωση.

Με παρέμβασή του το μέλος του δεύτερου συνεταιρισμού Ευθύμιος Αναστασόπουλος, είπε ότι δεν παρευρίσκεται στη συγκέντρωση ο δικηγόρος τους, καθότι έχει οριστεί για αύριο Σάββατο 14/5 έκτακτη γενική συνέλευση του συνεταιρισμού, στην οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις τους στα θέματα των διαφωνιών που αφορούν τη συνένωση των δύο συνεταιρισμών.

Κατόπιν αυτής της τροπής, ζητήθηκε από το δικηγόρο του πρώτου συνεταιρισμού Νίκο Κούρα να αναπτύξει τα θέματα των διαφωνιών και τριβών στη συνένωση των δύο συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συναντήσεις των δυο πλευρών.  Στο σημείο αυτό μέλη του δεύτερου συνεταιρισμού, περί τα δέκα άτομα, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 Ο κ. Κούρας αναφέρθηκε σε 4 σημεία διαφωνιών των δύο συνεταιρισμών που αναφέρονται στο καταστατικό του πρώτου συνεταιρισμού, τα οποία και χαρακτήρισε «δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα».

Και είναι τα εξής:

1. Η συμμετοχή στο συνεταιρισμό μόνο λατόμων. Απάντησε ότι το προβλέπει ο νόμος.

2. Είναι μεγάλο το ποσό της συνεταιριστικής μονάδας μέλους, που έχει οριστεί στις 10.000€. Απάντησε ότι για ένα τόσο μεγάλο έργο θα πρέπει να υπάρχει κάποια οικονομική επιφάνεια, για να καλυφθούν οι πρώτες υποχρεώσεις σε εγγυητικέ επιστολές, υλικά καύσιμα κλπ. 

3. Η διάταξη του καταστατικού που προβλέπει την εκμετάλλευση των υπαρχόντων λατομείων από τους παλιούς ιδιοκτήτες. Απάντησε ότι έχει καταργηθεί στην πράξη αυτή η διάταξη, αφού η εκμετάλλευση θα ξεκινήσει οριζόντια από την επάνω βαθμίδα με πολλά συνεργεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

4. Προαιρετικές μερίδες, που αφορούν μέλη που συνεισφέρουν επιπλέον μηχανήματα ή κεφάλαια. Απάντησε ότι αυτό θα γίνεται μόνο με την έγκριση του Δ.Σ. και θα επηρεάζει αναλογικά τη διανομή του παραγόμενου προϊόντος μαρμάρου.

Αναφερόμενος επιπλέον στον συνεταιρισμό που εκπροσωπεί (με την επωνυμία ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ), είπε ότι συμμετέχει το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ότι έχει κατατεθεί στο δήμο Σερβίων αίτηση ενδιαφέροντος εκμετάλλευσης για εκμίσθωση του χώρου με οικονομοτεχνική μελέτη.

Ακολούθως ο δήμαρχος Σερβίων αναφέρθηκε σε ποσά για έργα υποδομών που δεσμεύουν το δήμο και την περιφέρεια σε πρώτη φάση (400.000€ από το δήμο και πλέον των 2.000.000€ την περιφέρεια).

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, που αναφέρθηκε -και αυτός- στην παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αδειοδότηση, την καλή συγκυρία με τις δυσκολίες εισαγωγής από ξένες χώρες,  την αξιοποίηση των υποπροϊόντων  με τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνολογίας, τη δυνατότητα της επιχείρησης να έχει «πράσινο» πιστοποιητικό, την τεχνολογία του υδρογόνου που μπορεί να έχει άμεσες εφαρμογές και στη δραστηριότητα του μαρμάρου, την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης, τη διασύνδεση με το δρόμο γέφυρας Ρυμνίου-Ελάτης και της μαρμαροφόρου περιοχής, τη δημιουργία σχολής ή σεμιναρίων μαρμαρογλυπτικής κ.α., καταλήγοντας ότι η ευθύνη θα είναι ονομαστική για όσους δεν κάνουν ένα βήμα πίσω για το συλλογικό συμφέρον, ώστε να παραχθεί πλούτος.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ Κώστα Βητόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι με τον καινούργιο νόμο «θα πρέπει να κάνουμε ένα συνεταιρισμό. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Θέλουμε το 100% των επιχειρήσεων και των λατόμων. Το μάρμαρο το κάναμε παγκοσμίως γνωστό, αλλά αν δεν κάνουμε σοβαρή συζήτηση να λύσουμε το πρόβλημα, σε 2-3 μήνες θα κλείσουμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν διαφωνούμε πουθενά. Όλοι μαζί να το κάνουμε πράξη».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αναστασόπουλος, που είπε ότι υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του καταστατικού και πρέπει νε συζητηθεί.

Στη συνέχεια ο προεδρεύων του δεύτερου συνεταιρισμού, με την επωνυμία ΤΙΤΑΝΑΣ, Νίκος Τρευλόπουλος, επανέλαβε ότι «θα γίνει πρώτα η έκτακτη γενική συνέλευση, στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τον άλλο συνεταιρισμό και τους δικηγόρους, και αν γίνεται να κάνουμε ένα συνεταιρισμό από την αρχή».

Ο Γιάννης Τερνενόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρων Ν. Κοζάνης, στη συνέχεια αρκετά συναισθηματικά, αναφέρθηκε στην αγάπη για το μάρμαρο που είναι βαθιά ριζωμένη, στην «καψούρα» γι αυτή τη δουλειά… «Μεγαλώσαμε αναπνέοντας μαρμαρόσκονη μέσα στα μηχανήματα… Οι δυνατότητες που έχουμε είναι τεράστιες, σε όλη την Ελλάδα. Εγώ θα εισηγηθώ μια επιτροπή αξιολόγησης. Αν είναι κάποιος ικανός, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας… Να μη βάζουμε τίτλους για να μην εξελιχτεί κάτι…».

Τέλος δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς  των παρευρισκομένων και η συγκέντρωση έκλεισε με τις επισημάνσεις του δημάρχου ότι ήταν επιτυχημένη, ότι υπάρχει εκατέρωθεν η διάθεση να γίνει ένας συνεταιρισμός, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα…

mikrovalto.gr

tranov13522 2

tranov13522 3

tranov13522 4

 

tranov13522 5

tranov13522 5 1

tranov13522 6

tranov13522 7

tranov13522 8

tranov13522 9

tranov13522 10

tranov13522 11